Tento web používá k poskytování funkcí sociálních médií a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Asociace pro mezinárodní otázky

Vyberte si z aktuálních projektů:

Zavřít

Aktuálně:

Přidejte se k nám! Hledáme projektového administrátora / administrátorku!

Na návštěvě v Kyjevu: Ukrajina je těžce zkoušená

AMO AMO / Ed. 12. 8. 2018

Lidé, se kterými jsem se potkala na své návštěvě od čtvrtka do soboty, se aktivně zapojují do obnovy země, jsou vyčerpaní, ale věří, že se postupně Ukrajina změní. V televizi na několika kanálech probíhají celý večer debaty o tom, co všechno se musí udělat, aby vznikla vláda, aby se zabránilo další okupaci ze strany Ruska a přitom nerozpoutat ještě větší válku, jak začít s obnovou země... Zkrátka Ukrajina žije dost politikou a povolebním vyjednáváním. To jsou moje dojmy po jednom dni mezi lidmi.

V poledne i večer jsem si vychutnala pravý ukrajinský boršč, v doprovodu Zdeny Vágnerové z AMO, která velmi obětavě zajišťuje program i celou logistiku pobytu všech účastníků zapojených do projektu reforem na Ukrajině.

Můj hlavní cíl cesty byla účast na konferenci v Kyjevě, kterou pořádalo ukrajinské Ministerstvo školství a Národní pedagogická univerzita. Učitelé i studenti na Ukrajině mají zájem o vývoj našeho školství a změny, kterými procházíme. O spolupráci má zájem ministerstvo školství i poslankyně Lilia Hrynevych, ketrá byla v minulém období předsedkyní parlamentního výboru pro vzdělávání. V nejbližším období chce předložit nový školský zákon a chce využít našich zkušeností, včetně překladu naší legislativy. S paní poslankyní jsme se dohodly na spolupráci, která má konkrétní rysy. Doporučila jsem expertní posouzení reformy vzdělávání experty OECD a pokusím se zajist financování jeho práce z programů EU.
Ukrajina potřebuje především uklidnit situaci na východě a pokoj od ruských vojáků. To zajistit neumím a tak jsem se snažila je alespoň povzbudit a podpořit v jejich reformě ve vzdělávání. Nebyla jsem sama. V rámci projektu AMO se nás v Kyjevě vystřídalo 10 přednášejících. Bylo vidět, že Ukrajinci si naší podpory velmi váží. Přeji jim, aby si fotky z Majdanu připomínali za 25 let tak, jak si dnes v klidu a míru prohlížíme záběry z Národní třídy ze 17. listopadu 1989.

Autor: Michaela Šojdrová

Původní vydání: Na návštěvě v Kyjevu: Ukrajina je těžce zkoušená

Přejít
Tagy
Tagy
Ukrajina 1149
vzdělávání 397
LÍBIL SE VÁM ČLÁNEK? DEJTE NÁM TO VĚDĚT.
Odesláno, děkujeme.
Máte na srdci ještě něco? Sem s tím!
  • Vyplňte prosím všechna pole. Doplňte prosím zvýrazněné položky. Stala se chyba. Kontaktujte nás prosím na info@amo.cz
Odebírejte naše novinky: