Tento web používá k poskytování funkcí sociálních médií a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Asociace pro mezinárodní otázky

Vyberte si z aktuálních projektů:

Zavřít

Having our cake and eating it too? European Union and Czechia getting ready for enlargement

Pavlína Janebová Pavlína Janebová / Ed. 13. 9. 2024
Having our cake and eating it too? European Union and Czechia getting ready for enlargement
Zdroj: Shutterstock, autor: sweet_tomato

V reakci na geopolitický vývoj je třeba, aby EU posilovala svou vnitřní efektivitu a soudržnost, a to jak v rámci svých hranic, tak ve vztahu k mezinárodním partnerům. Mezinárodní situace rovněž vyvolala přehodnocení strategie rozšiřování EU, která je nyní považována za geopolitickou nutnost. Narůstají však obavy ohledně schopnosti EU efektivně fungovat po začlenění až deseti nových členů.

Policy paper poukazuje na současné problémy v rozhodovacím procesu EU a v oblasti zajištění právního státu v celém bloku, a tvrdí, že posílení těchto mechanismů má zásadní význam pro
odolnost Unie v konkurenčním globálním prostředí. Text navíc zdůrazňuje, že tyto reformy jsou nezbytné pro zajištění úspěchu budoucích rozšíření. Předpokládá, že přistoupení nových členů si
vyžádá významné institucionální úpravy, včetně reforem hlasovacího systému v Radě EU a změn v Evropském parlamentu a Evropské komisi.

Závěrem článek vyzývá k hlubší a diferencovanější debatě v rámci Česka a tvrdí, že zjednodušené názory na právo veta přehlížejí širší výzvy a příležitosti, které rozšiřující se Unie přináší.

Publikace byla podpořena nadací Friedrich Naumann Foundation for Freedom.

POLICY PAPER Ke stažení

Tagy
Tagy
Evropa 3460
Evropská unie 2227
Česká republika 2799
LÍBIL SE VÁM ČLÁNEK? DEJTE NÁM TO VĚDĚT.
Odesláno, děkujeme.
Máte na srdci ještě něco? Sem s tím!
  • Vyplňte prosím všechna pole. Doplňte prosím zvýrazněné položky. Stala se chyba. Kontaktujte nás prosím na info@amo.cz
Odebírejte naše novinky: