Tento web používá k poskytování funkcí sociálních médií a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Asociace pro mezinárodní otázky

Vyberte si z aktuálních projektů:

Zavřít

Kurská ofenzíva změnila pohled světa na rusko-ukrajinskou válku

Pavel Havlíček Pavel Havlíček / Ed. 10. 9. 2024
Kurská ofenzíva změnila pohled světa na rusko-ukrajinskou válku

Ukrajinský vpád do Kurské oblasti a okupace ruských území vyvolala ve světovém společenství rozporuplné reakce. Některé pozitivní důsledky operace, která silně zasáhla kremelský režim, však lze sotva zpochybnit.

Od 6. srpna tohoto roku dostal ukrajinský boj s ruskou agresí nový impulz. Úspěšnou ofenzivní operací Ukrajina okupovala více než tisíc čtverečních kilometrů ruského území. Ukrajincům se podařilo Rusy nejen překvapit a prolomit jejich — byť chabě hlídané — obranné linie na hranici, ale také se usadit na ruském území a začít se tam postupně opevňovat. Přestože operace v Kurské oblasti není ani zdaleka u konce a o jejích původních cílech můžeme stále pouze spekulovat, dosáhla již nyní důležitých výsledků, a to nejen v regionálním měřítku.

Kreml nedokázal Ukrajince zastavit a z ruského území vytlačit, navíc do ukrajinského zajetí padly stovky ruských špatně vycvičených branců, kteří nebyli na operaci vůbec připraveni. Situace je navíc pro Rusko značně citlivá i politicky, protože v Kurské oblasti se mají v září uskutečnit regionální volby, v nichž budou místní „vybírat“ nového gubernátora.

A jakkoli se nedá očekávat, že by byli Ukrajinci schopni dostat pod svou kontrolu samotné město Kursk jakožto správní středisko oblasti nebo nedalekou jadernou elektrárnu, už samotný fakt, že je poprvé od čtyřicátých let minulého století ruské integrální území narušeno vpádem sousedního státu, je krajně důležitý a z ruského pohledu jistě znepokojující.

Více v článku Pavla Havlíčka pro Deník Referendum, který vznikl v rámci projektu podpořeného z prostředků v rámci dotačního programu Ministerstva zahraničních věcí České republiky Priority zahraniční politiky ČR a mezinárodní vztahy.

Původní vydání: Kurská ofenzíva změnila pohled světa na rusko-ukrajinskou válku

Přejít
Tagy
Tagy
Rusko 1452
Ukrajina 1155
válka na Ukrajině 773
LÍBIL SE VÁM ČLÁNEK? DEJTE NÁM TO VĚDĚT.
Odesláno, děkujeme.
Máte na srdci ještě něco? Sem s tím!
  • Vyplňte prosím všechna pole. Doplňte prosím zvýrazněné položky. Stala se chyba. Kontaktujte nás prosím na info@amo.cz
Odebírejte naše novinky: