Tento web používá k poskytování funkcí sociálních médií a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Asociace pro mezinárodní otázky

Vyberte si z aktuálních projektů:

Zavřít

Russia 2030 Futures: The View from Central and Eastern Europe

Pavel Havlíček Pavel Havlíček / Ed. 13. 9. 2024
Russia 2030 Futures: The View from Central and Eastern Europe

Samotné expanzivní výboje současného Ruska nejsou jediným problémem, jemuž demokratická Evropa v kontextu bezpečnosti svého východního křídla čelí. Nevyzpytatelnost chování ruského lídra představuje hlubší strategický problém, vyvolávající snahy odpovědět na otázku: V jaké fázi politického vývoje se Rusko nachází a jakými kroky má euroatlantické společenství reagovat?

Pluralita názorů vyvěrající ze samotné podstaty existence EU a NATO se koncentruje ve dvou nezpochybnitelných ohniskách. Prvním je fakt, že z dlouhodobého hlediska bude Evropa donucena pokračovat v koexistenci s Ruskem, jakožto přirozeným geografickým sousedem. Druhým je pak rozsáhlá zkušenost východoevropských demokracií (CEE) s imperiálním chováním “ruského světa”. Z logiky věci by tedy jejich hlas měl v hledání nové politického přístupu k Moskvě hrát roli pomyslného morálního kompasu.

Autoři souboru scénářů představují několik úhlů pohledu na potenciální vývoj globálních geopolitických faktorů, které mají za předpokladu rozdílného směřování a intenzity politické vůle možnost ovlivnit ruskou vnitropolitickou realitu, jejíž čitelnost je pro vnější aktéry omezená. Povede smrt V. Putina k vzestupu umírněné technokratické elity či explozi secesionistických tendencí v regionech způsobujících vzedmutí militantního nacionalismu? Donutí asertivita Číny Washington ponechat Ukrajinu vlastnímu osudu nebo dojde k omezení koncentrace centralizované moci Kremlu vlivem ukrajinského vítězství? A konečně, jakou roli bude hrát Putinova de facto kontrola nad Běloruskem?

Dosud není jasné, kterým směrem se Rusko a zbytek světa vydá. Evidentním je však determinant, který rozhodne o konečném stavu věcí – síla soudržnosti kolektivního Západu.

POLICY PAPER Ke stažení

Russia 2030 Futures: The View from Central and Eastern Europe
Pavel Havlíček, Adam Balcer Stáhnout
Tagy
Tagy
Evropa 3460
Rusko 1452
válka na Ukrajině 773
LÍBIL SE VÁM ČLÁNEK? DEJTE NÁM TO VĚDĚT.
Odesláno, děkujeme.
Máte na srdci ještě něco? Sem s tím!
  • Vyplňte prosím všechna pole. Doplňte prosím zvýrazněné položky. Stala se chyba. Kontaktujte nás prosím na info@amo.cz
Odebírejte naše novinky: