Tento web používá k poskytování funkcí sociálních médií a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Asociace pro mezinárodní otázky

Vyberte si z aktuálních projektů:

Zavřít

Přístup ČR a EU k obnově Ukrajiny: Obtíže s udržitelností

Pavel Havlíček Pavel Havlíček / Ed. 25. 8. 2024
Přístup ČR a EU k obnově Ukrajiny: Obtíže s udržitelností
Zdroj: Shuterstock, autor: RaffMaster

Více než dva roky po plnohodnotné invazi stále působí Rusko na Ukrajině každý den nové škody. Kvůli krátkodobým naléhavým potřebám a velkým vojenským výdajům zůstává poválečná obnova v agendě ukrajinské vlády do značné míry upozaděna. Pro zajišťování financování udržitelné obnovy je proto zcela zásadní role západních partnerů.

Stejně jako v předchozích letech je i nadále zřejmé, že pro budoucí rozvoj a modernizaci Ukrajiny je nezbytná její zelená a udržitelná obnova. V tomto procesu může Ukrajině významně pomoc zahájení přístupových jednání s Evropskou unií.

Autoři se zabývají přístupem Ukrajiny, EU a Česka k zelené obnově, konkrétními iniciativami, ale i přetrvávajícími výzvami. Jako příklady dobré praxe identifikují Polsko a Německo a jako klíčový nástroj pro proces obnovy nedávnou schválený Nástroj pro Ukrajinu.

Česko sice poskytuje jen omezené vlastní zdroje a zelené obnově věnuje menší pozornost, ale i nadále zůstává významným podporovatelem Ukrajiny a je silné především v hledání mezinárodní podpory pro vlastní iniciativy.

BRIEFING PAPER Ke stažení

Přístup ČR a EU k obnově Ukrajiny: Obtíže s udržitelností
Pavel Havlíček, Michal Lebduška, Tereza Wildová Stáhnout
Tagy
Tagy
Evropa 3458
Ukrajina 1153
válka na Ukrajině 770
LÍBIL SE VÁM ČLÁNEK? DEJTE NÁM TO VĚDĚT.
Odesláno, děkujeme.
Máte na srdci ještě něco? Sem s tím!
  • Vyplňte prosím všechna pole. Doplňte prosím zvýrazněné položky. Stala se chyba. Kontaktujte nás prosím na info@amo.cz
Odebírejte naše novinky: