Tento web používá k poskytování funkcí sociálních médií a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Asociace pro mezinárodní otázky

Vyberte si z aktuálních projektů:

Zavřít

Jak volí Češky a jak volí Češi? Členky Networku žen diskutovaly o výsledcích eurovoleb se sociologem Martinem Buchtíkem

Barbora  Vosáhlová Barbora Vosáhlová / Ed. 3. 9. 2024
Jak volí Češky a jak volí Češi? Členky Networku žen diskutovaly o výsledcích eurovoleb se sociologem Martinem Buchtíkem

Výsledky voleb do Evropského parlamentu známe již déle než měsíc. Během něj si bylo možné přečíst řadu politologických rozborů či analýz důsledků voleb pro budoucnost různých evropských politik. Co ale výsledky vypovídají o české společnosti? A na základě čeho se čeští voliči a české voličky rozhodují, koho a zda vůbec půjdou volit?

O těchto i dalších otázkách hovořily členky Networku žen v české zahraniční, evropské a bezpečnostní politice se sociologem a ředitelem analytického ústavu STEM Martinem Buchtíkem. Na letním setkání Networku, konaném devátého července, se členky spolu s ním vrátily k tématu evropských voleb.

Network se sešel v opravdu hojném počtu a na debatě zazněla řada podnětných otázek týkajících se podoby volebních kampaní českých politických stran nebo volebního chování českých mužů a žen. Martin Buchtík hovořil o dlouhodobých trendech, které v české společnosti sleduje spolu s kolegy a kolegyněmi ze STEMu, ale také o skutečnostech, které ho na evropských volbách překvapily.

Mezi překvapení letošních eurovoleb bezesporu patří nečekaně vysoký zisk koalice Přísaha a Motoristé. Mimo jiné právě příčinám úspěchu tohoto uskupení byla na setkání věnována pozornost, ale prostor se našel také pro téma nedávno schválené korespondenční volby nebo dalších možných úprav volebního zákona.

Tagy
Tagy
Volby do EP 2024 6
volby 1349
Česká republika 2799
Ženy v české zahraniční politice 52
LÍBIL SE VÁM ČLÁNEK? DEJTE NÁM TO VĚDĚT.
Odesláno, děkujeme.
Máte na srdci ještě něco? Sem s tím!
  • Vyplňte prosím všechna pole. Doplňte prosím zvýrazněné položky. Stala se chyba. Kontaktujte nás prosím na info@amo.cz
Odebírejte naše novinky: