Tento web používá k poskytování funkcí sociálních médií a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Asociace pro mezinárodní otázky

Vyberte si z aktuálních projektů:

Zavřít

Aktuálně:

Přidejte se k nám! Hledáme projektového administrátora / administrátorku!

Komunitní energetika a energetická chudoba: Očekávání, současnost, potenciál

Kristina Zindulková Kristina Zindulková / Ed. 31. 5. 2024
Komunitní energetika a energetická chudoba: Očekávání, současnost, potenciál
Zdroj: Shutterstock, autor: metamorworks

Na konci roku 2023 schválil Senát novelu LEX OZE II, která nastavila pravidla pro komunitní energetiku a sdílení elekřiny. Zatímco v evropském právu i českých energetických strategiích se mluví o tom, že komunitní energetika může pomoct řešení energetické chudoby, praxe toto spojení zůstává neprozkoumaným tématem.

Tento policy paper si tedy klade za cíl zmapovat, jaká jsou očekávání od komunitní energetiky jako nástroje pro řešení energetické chudoby, jaké jsou výhody komunitní energetiky ve vztahu k řešení energetické chudoby, jaké je současné zapojení zranitelných domácností v energetických komunitách a nakonec za jakých podmínek mohou být energetické komunity přístupnější zranitelným domácnostem.

Zjišťuje, že ač komunitní energetika nepatří mezi prioritní řešení energetické chudoby, může ji zmírňovat skrze snížení nákladů na elektřinu, zvýšení odolnosti vůči zvyšování cen energie nebo vytváření místní svépomocné komunity. Nicméně bariéry pro založení a vstup do komunity jsou pro zranitelné skupiny často znásobené a v současnosti hrozí, že nebudou mít k projektům komunitní energetiky přístup z finančních i jiných důvodů.

Tomu může předcházet cílená finanční i nefinanční podpora zranitelných a nízkopříjmových skupin ze strany státu a samospráv, např. pokrytím vstupního vkladu pro zapojení do energetické komunity, podporou přístupných a solidárních ekonomických modelů v energetických společenstvích, nastavení motivace pro iniciátory komunit k zapojování různých skupin obyvatel, nebo skrze zvyšování dostupnosti energetického, finančního, administrativního i právního poradenství, a další.

POLICY PAPER Ke stažení

Tagy
Tagy
energetika 477
sdílená ekonomika 63
Česká republika 2796
životní prostředí 335
LÍBIL SE VÁM ČLÁNEK? DEJTE NÁM TO VĚDĚT.
Odesláno, děkujeme.
Máte na srdci ještě něco? Sem s tím!
  • Vyplňte prosím všechna pole. Doplňte prosím zvýrazněné položky. Stala se chyba. Kontaktujte nás prosím na info@amo.cz
Odebírejte naše novinky: