Tento web používá k poskytování funkcí sociálních médií a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Asociace pro mezinárodní otázky

Vyberte si z aktuálních projektů:

Zavřít

Aktuálně:

Přidejte se k nám! Hledáme projektového administrátora / administrátorku!

Střet perspektiv: Analýza klimatických debat ve střední a východní Evropě před volbami v roce 2024

Vendula Kazlauskas Vendula Kazlauskas / Ed. 5. 3. 2024
Střet perspektiv: Analýza klimatických debat ve střední a východní Evropě před volbami v roce 2024

Veřejná debata o klimatických politikách a dekarbonizačních opatřeních prochází v Evropské unii významnými změnami. Veřejné mínění v členských státech napříč EU ovlivňuje řada vzájemně provázaných výzev - ať už jsou to rostoucí ceny energie, potřeba zajistit energetickou bezpečnost, nebo požadavek na rychlou implementaci opatření v rámci Zelené dohody pro Evropu. Ústředním tématem v celé EU se stal střet mezi ekonomickými zájmy a environmentálními cíli, který představuje zásadní výzvu pro přijetí nadcházející transformace ekonomiky veřejností.

Tento soubor analýz zkoumá konkrétní politiky v oblasti klimatu a stav veřejných debat zaměřených na Zelenou dohodu pro Evropu před volbami do Evropského parlamentu v roce 2024 ve vybraných zemích EU: Česká republika, Slovensko, Polsko, Bulharsko, Německo, Španělsko a Francie. Cílem autorů a autorek z jednotlivých států bylo prozkoumat mediální pokrytí těchto otázek, pochopit různé perspektivy a argumenty, které utvářejí veřejnou debatu o těchto otázkách, a zjistit, jak k ní přispívají oficiální reakce a mediální obraz předkládaných opatření.

V první části tohoto dokumentu jsou představeny jednotlivé národní kapitoly, jejichž autory jsou odborníci a odbornice z příslušných zemí, členové evropské sítě think tanků „Green Deal Think Tank Network“, kterou AMO koordinuje. Zabývají se mimo jiné podrobnostmi argumentů souvisejících s klimatem, reakcí na klimatickou krizi, energetickou transformací a výzvami pro průmysl.

Následující kapitoly jsou věnovány srovnání klíčových narativů. Závěrečná část navrhuje doporučení a poukazuje na možnosti pozitivní změny. Nezbytné bude přijmout opatření pro sociálně spravedlivou transformaci a zaměřit se na účinnou komunikaci jednotlivých opatření, která by překlenula propast mezi politickými cíli a jejich vnímáním veřejností.

POLICY PAPER Ke stažení

Tagy
Tagy
Evropa 3454
Evropský parlament 221
Francie 58
Polsko 925
Slovensko 233
Česká republika 2795
životní prostředí 334
LÍBIL SE VÁM ČLÁNEK? DEJTE NÁM TO VĚDĚT.
Odesláno, děkujeme.
Máte na srdci ještě něco? Sem s tím!
  • Vyplňte prosím všechna pole. Doplňte prosím zvýrazněné položky. Stala se chyba. Kontaktujte nás prosím na info@amo.cz
Odebírejte naše novinky: