Tento web používá k poskytování funkcí sociálních médií a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Asociace pro mezinárodní otázky

Vyberte si z aktuálních projektů:

Zavřít

Aktuálně:

Přidejte se k nám! Hledáme projektového administrátora / administrátorku!

Factsheet: Těžba lithia na Cínovci – zelená transformace a společensko-ekologické otázky

Nina Djukanović Nina Djukanović / Ed. 27. 11. 2023
Factsheet: Těžba lithia na Cínovci - zelená transformace a společensko-ekologické otázky
Zdroj:: Wikipedia

Lithium je klíčovým prvkem pro zelenou transformaci hlavně kvůli svému použití v elektrických vozidlech. Projekt těžby lithia společnosti GEOMET na české straně Cínovce v Krušných horách tak pochopitelně přilákal velkou pozornost. Samotný projekt i klimatické politiky založené na těžbě kritických surovin však s sebou nesou také mnoho otázek.

Zelená transformace vyžaduje kritické suroviny včetně lithia, a poptávka po nich již nyní rychle roste. Existuje ovšem nesoulad mezi plánovanými projekty a předpokládanou nabídkou těchto prvků, což může ohrozit klimatické cíle. Sledujeme tak rapidní nárůst těžebních projektů po celém světě, včetně Evropské unie, která se snaží podporovat surovinovou a technologickou nezávislost. Samotná těžba ale představuje tlak na životní prostředí i místní komunity. 

Co víme o plánované těžbě lithia na Cínovci? Jak poroste předpokládaná poptávka po lithiu do poloviny století? Jaké společenské a ekologické kontroverze s sebou těžba přináší? A jak by měla vypadat česká i evropská klimatická politika ohledně lithia, aby zelená transformace měla co největší šanci na úspěch? Odpovědi naleznete ve factsheetu.

PREZENTACE Ke stažení

Tagy
Tagy
Evropa 3456
ekonomika 1027
Česká republika 2796
životní prostředí 335
LÍBIL SE VÁM ČLÁNEK? DEJTE NÁM TO VĚDĚT.
Odesláno, děkujeme.
Máte na srdci ještě něco? Sem s tím!
  • Vyplňte prosím všechna pole. Doplňte prosím zvýrazněné položky. Stala se chyba. Kontaktujte nás prosím na info@amo.cz
Odebírejte naše novinky: