Tento web používá k poskytování funkcí sociálních médií a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Asociace pro mezinárodní otázky

Vyberte si z aktuálních projektů:

Zavřít

Náklady spojené s novým jaderným zdrojem Dukovany

Oldřich Sklenář Oldřich Sklenář / Ed. 8. 11. 2021
Náklady spojené s novým jaderným zdrojem Dukovany
foto LUKÁŠ LEHOTSKÝ/UNSPLASH

Těžištěm stávající diskuze kolem výstavby nového jaderného zdroje v Dukovanech byl doposud především výběr potenciálních dodavatelů. Otázka nákladů přitom zůstávala spíše stranou, byť se v případě tohoto projektu jedná o dosud největší investiční zakázku v dějinách samostatné ČR.

Cílem policy paperu je proto nejen upřesnit možné náklady na samotnou výstavbu nového jaderného zdroje, ale současně určit jakým způsobem bude tento zdroj zatěžovat veřejné rozpočty v průběhu celého svého životního cyklu. Přitom byly identifikovány mnohé, na první pohled skryté externality, týkající se mimo jiné nezbytných investic do související infrastruktury, zajištění bezpečnosti nebo nákladů na zadní část palivového cyklu. Velká část těchto nákladů je přitom přímo či nepřímo hrazena z veřejných financí.

Kromě zmíněných nákladů autor rovněž upozorňuje na existující rizika, spojená s prodloužením doby výstavby. Ta mohou mít dopad nejen na projekt samotný, ale ve svém důsledku i na domácí makroekonomickou situaci.

POLICY PAPER Ke stažení

Náklady spojené s novým jaderným zdrojem Dukovany
Oldřich Sklenář Stáhnout
Tagy
Tagy
Rusko 1452
USA 1060
ekonomika 1027
energetika 477
Česká republika 2799
životní prostředí 336
LÍBIL SE VÁM ČLÁNEK? DEJTE NÁM TO VĚDĚT.
Odesláno, děkujeme.
Máte na srdci ještě něco? Sem s tím!
  • Vyplňte prosím všechna pole. Doplňte prosím zvýrazněné položky. Stala se chyba. Kontaktujte nás prosím na info@amo.cz
Odebírejte naše novinky: