Tento web používá k poskytování funkcí sociálních médií a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Asociace pro mezinárodní otázky

Vyberte si z aktuálních projektů:

Zavřít

Aktuálně:

Přidejte se k nám! Hledáme projektového administrátora / administrátorku!

Ženy jsou… a chceme, aby byly slyšet – podpořte fundraisingovou kampaň AMO

Pavlína Janebová Pavlína Janebová / Ed. 5. 3. 2021
Ženy jsou… a chceme, aby byly slyšet - podpořte fundraisingovou kampaň AMO

Pomozte nám dát ženám hlas! Chceme větší zastoupení žen ve veřejných debatách, na odborných panelech, v médiích a poradních orgánech. Ženy odbornice tu jsou! Vytvoříme on-line databázi expertek a podpoříme studentky v získávání zkušeností s vystupováním na veřejnosti.

Slavíme letos 30 let od sametové revoluce, naše země i společnost ušla velký kus cesty ke svobodě, demokracii a rovnosti. Přesto se i v roce 2019 potýkáme s nedostatečným zastoupením žen ve veřejných debatách, na odborných panelech, v poradních orgánech nebo v médiích. 

Ve výsledku tedy hlas 50 % populace není zastoupen v diskuzích, které zásadním způsobem ovlivňují životy náš všech. V řadě oblastí (např. zdravotnictví, sociální politika, nebo problematika slaďování osobního a pracovního života) ženy nejsou přizvány k rozhodování o věcech, které se jich kvůli stále dotýkají mnohonásobně více než mužů.

Ženy (ne)jsou…

V 21. století už není společensky akceptovatelné, aby 50 % obyvatel nemělo rovné zastoupení ve všech sférách společnosti, včetně veřejných debat. Začít s řešením tohoto problému chceme oblastí, které rozumíme nejlépe, a tou je zahraniční, evropská a bezpečnostní politika. Řekněme stop „manelům” (tzn. panelům obsazených pouze muži) a pojďme ukázat, že ženy jsou a chtějí být slyšet.

Častým argumentem organizátorů debat je, že „to tak prostě vyšlo”, že ženy v daném oboru nejsou nebo je odbornice příliš obtížné najít. Sami z pozice organizátorů odborných akcí víme, že to není snadné. Od roku 2017 ale propojujeme a podporujeme ženy v české zahraniční, evropské a bezpečnostní politice v rámci expertní sítě, která v současnosti sdružuje už více než 150 žen. Víme tedy, že ženy jsou. 

Jsou ale často přehlíženy, přetíženy, nebo překonávají další, především strukturální překážky (např. péče o děti, nemohoucí členy rodiny a domácnost leží v ČR stále primárně na ženách), bojují ale také s nedostatkem vlastního sebevědomí.

 

Jak je najít?

V roce 2020 s vaším přispěním chceme udělat následující:

vybudujeme českou on-line databázi expertek, díky které budou moci organizátoři debat a panelů nebo novináři snadno najít odbornice na zahraničně-politická témata;

uspořádáme 5 workshopů pro studentky , díky kterým účastnice získají dovednosti v oblasti veřejného vystupování a také posílí své sebevědomí.

Zároveň budeme nadále propojovat začínající (nejen) akademičky se zkušenými odbornicemi v rámci sítě expertek na evropskou zahraniční a bezpečnostní politiku, vytvářet tak prostor pro podporu žen v oboru a budovat povědomí o tom, že ženy – odbornice tu jsou a mají své místo ve veřejné diskuzi.

Během roku 2020 chceme díky vašemu příspěvku do databáze nahrát 300 profilů odbornic a během workshopů připravit 75 studentek na vystupování na veřejnosti.

 

Kolik to bude stát?

Rovnost mezi lidmi je k nezaplacení, ale vytvoření on-line databáze s portfólii expertek a její provoz přeci jen něco stát bude, stejně jako příprava a realizace workshopů s kvalitními lektorkami a lektory.

Chceme do toho ale s vámi jít 50 na 50! Pokud se nám podaří vybrat 70 000 Kč, přispějeme stejnou částkou z vlastních zdrojů, bez vás to ale nezvládneme. Váš příspěvek umožní vznik a první rok chodu databáze i uspořádání workshopů. Oslovíme zkušené expertky, vyškolíme studentky a veřejnosti o nich dáme vědět díky naší on-line databázi.

Sledujte nás na Facebooku a Instagramu a s hashtagem #zenyjsou sdílejte tipy na ženy, které by měly být podle vás slyšet.

 

 

LÍBIL SE VÁM ČLÁNEK? DEJTE NÁM TO VĚDĚT.
Odesláno, děkujeme.
Máte na srdci ještě něco? Sem s tím!
  • Vyplňte prosím všechna pole. Doplňte prosím zvýrazněné položky. Stala se chyba. Kontaktujte nás prosím na info@amo.cz
Odebírejte naše novinky: