Tento web používá k poskytování funkcí sociálních médií a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Asociace pro mezinárodní otázky

Vyberte si z aktuálních projektů:

Zavřít

Aktuálně:

Přidejte se k nám! Hledáme projektového administrátora / administrátorku!

Válce s KLDR byl zatím nejblíž Clinton

Jan Blinka Jan Blinka / Ed. 17. 8. 2017

Jan Blinka v rozhovoru pro Respekt komentoval současnou situaci se Severní Koreou.

Konflikt mezi Severní Koreou a USA se stále vyostřuje. Je pořád ve verbální rovině, nebo už se posunul do další fáze, která může vyústit v nějakou formu konfliktu?

Nebezpečí eskalace do otevřeného konfliktu je přítomné vždy a současná situace se zdá dosti vyostřená, ale jde zatím jen o rétoriku, i když tvrdší, než jsme zvyklí. Především proto, že tvrdě nemluví jen Pchjongjang, jak jsme léta zvyklí, ale také Washington – jak si s prezidentem Trumpem budeme muset zvyknout.

Jinak tedy nic zcela nového?

Přes konfrontační rétoriku není konflikt nijak zvlášť vyostřený – tedy ne nad rámec periodicky se opakujících fází. Vzpomeňme na přelom roku 2012 a 2013, kdy se situace vyostřila kvůli severokorejským jaderným i raketovým testům, následným sankcím Rady bezpečnosti OSN i dlouho plánovaným, každoročním cvičením vojsk USA a Jižní Koreje. V té době také padala ostrá slova, tehdy však jen z Pchjongjangu: vypovídala se příměří, uzavíral se Kaesong. Ve vztahu USA-Severní Korea se podobné cykly opakují. Tenhle je však novější právě o Trumpovu rétoriku, která situaci vyostřuje i na americké straně – a také o pokrok, který Severní Korea udělala ve vývoji jaderných zbraní i balistických střel.

Blinka: Novinkou je Trumpova agresivní rétorika, která situaci vyostřuje i na americké straně.

Původní vydání: Válce s KLDR byl zatím nejblíž Clinton

Přejít
Tagy
Tagy
Korejský poloostrov 56
USA 1060
jaderné zbraně 37
mezinárodní bezpečnost 1405
Čína 1012
LÍBIL SE VÁM ČLÁNEK? DEJTE NÁM TO VĚDĚT.
Odesláno, děkujeme.
Máte na srdci ještě něco? Sem s tím!
  • Vyplňte prosím všechna pole. Doplňte prosím zvýrazněné položky. Stala se chyba. Kontaktujte nás prosím na info@amo.cz
Odebírejte naše novinky: