Tento web používá k poskytování funkcí sociálních médií a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Asociace pro mezinárodní otázky

Vyberte si z aktuálních projektů:

Zavřít

Aktuálně:

Přidejte se k nám! Hledáme projektového administrátora / administrátorku!

První přípravné setkání XXII. ročníku Pražského studentského summitu bylo zaměřeno na diplomacii

AMO AMO / Ed. 24. 11. 2016
První přípravné setkání XXII. ročníku Pražského studentského summitu bylo zaměřeno na diplomacii
foto AMO

V sobotu 19. listopadu byl v prostorách Vysoké školy ekonomické zahájen již XXII. ročník Pražského studentského summitu. První přípravné setkání se neslo v duchu seznamování. Účastníci, téměř 350 studentů z celé České republiky, se seznamovali nejen navzájem, ale také s tím, jak fungují mezinárodní vztahy a co řeší mezinárodní organizace, v nichž budou po celý rok zastupovat vybrané světové státy.

Účastníci byli vybráni na základě esejí na zahraničněpolitické téma, které zaslali v rámci přijímacího řízení. To bylo zahájeno 1. září a trvalo více než měsíc. Počet zájemců každoročně výrazně převyšuje kapacitu projektu a vybráni tak mohou být pouze ti, kteří nejlépe splnili zadané podmínky.

Hned v úvodu přípravného setkání se studenti dozvěděli informace o průběhu celého ročníku od členů vedení projektu – hlavní koordinátorky Evy Prudilové, jejího zástupce Filipa Jelínka a programové koordinátorky Daniely Chvátalové. Ředitelka Asociace pro mezinárodní otázky Vlaďka Votavová pak představila organizaci, která celý projekt zaštiťuje. Následovala přednáška Daniela Koštovala, náměstka pro řízení sekce vyzbrojování a akvizic Ministerstva obrany ČR, který Pražský studentský summit pomáhal zakládat. Se studenty debatoval mimo jiné o tom, jaké jsou nutné předpoklady dobrého diplomata i jaká úskalí tato práce přináší. Zodpověděl také mnoho dotazů týkajících se obrany, české zahraniční politiky i dění ve světě.

Zbytek dopolední části strávili účastníci na vzdělávacích seminářích, které se týkaly práce diplomatů na ambasádách i v různých mezinárodních organizací. Jedna z hostů, bývalá velvyslankyně ČR při EU Milena Vicenová ocenila především aktivitu a znalosti účastníků: „Musím říct, že to byla tak připravená skupina, jako se mi už dlouho nestalo. Já mám občas takové zákeřné otázky, třeba na české eurokomisaře nebo europoslance, a tady jsem dostala tolik dobrých odpovědí, že jsem byla mile potěšena. Jejich otázky byly založené na tom, že už něco vědí a přemýšlejí o tom.

Odpolední část přípravného setkání účastníci strávili rozdělení do jednotlivých orgánů a modelů. Již nyní se těšíme na II. přípravné setkání, které proběhne 17. prosince.

Tagy
Tagy
Evropa 3456
Česká republika 2796
LÍBIL SE VÁM ČLÁNEK? DEJTE NÁM TO VĚDĚT.
Odesláno, děkujeme.
Máte na srdci ještě něco? Sem s tím!
  • Vyplňte prosím všechna pole. Doplňte prosím zvýrazněné položky. Stala se chyba. Kontaktujte nás prosím na info@amo.cz
Odebírejte naše novinky: