Tento web používá k poskytování funkcí sociálních médií a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Asociace pro mezinárodní otázky

Vyberte si z aktuálních projektů:

Zavřít

Aktuálně:

Přidejte se k nám! Hledáme projektového administrátora / administrátorku!

Nejčtenější

Červen 2019

Nabízíme přehled 5 nejčtenějších analytických příspěvků na našem webu za červen 2019:

6. 9. 2018 | kniha

Asociace pro mezinárodní otázky (AMO) vydává knihu Agenda pro českou zahraniční politiku 2018. Podle ní je nezbytné změnit styl zahraniční politiky, jejímž jediným veřejně prezentovaným tématem je dnes migrace. Česká republika je ve velmi dobré mezinárodní pozici. Nepřispívá však k udržení řádu, který ji dodává bezpečí a možnost prosperity. Dnešní tvůrci zahraniční politiky jen prohlubují českou zahleděnost do sebe, což může mít fatální důsledky.


 

14. 11. 2018 | video

Andrej Babiš Junior byl skutečně na rusky okupovaném Krymu. Podle ukrajinských zákonů je ale vstup přes území Ruska nezákonný. Jak se na Krym dostat? Reportéři ze Seznamu se zeptali našeho odborníka Pavla Havlíčka.


 

24. 5. 2019 | briefing paper

Při příležitosti voleb do Evropského parlamentu vydává Asociace pro mezinárodní otázky (AMO) briefing paper shrnující postoje politických stran v České republice, na Slovensku, v Maďarsku, Polsku a Rakousku k zásadním tématům, která rezonují Evropskou unií. Konkrétně publikace autorů z AMO, Slovenské společnosti pro zahraniční politiku (SFPA) a Evropské univerzity Viadrina zkoumá postoje politických stran v zemích Visegrádské skupiny a Rakouska vůči pěti vybraným tématům, kterými jsou vývoj v eurozóně a její možné rozšíření, evropská zahraniční politika, bezpečnost a obrana, migrace a budoucí rozpočet EU. Text je strukturovaný podle příslušnosti k politickým frakcím v Evropském parlamentu a poskytuje příležitost porovnat pozice středoevropských stran, které patří formálně do stejných frakcí, ale jejichž priority se, jak paper ukazuje, také často liší.

Text byl vydán ve spolupráci s Friedrich Naumann Foundation for Freedom.


 

3. 6. 2019 | briefing paper

V pátek 31. května 2019 se v Lichtenštejnském paláci uskutečnil další kulatý stůl Národního konventu o Evropské unii s názvem Boj s klimatickou změnou. Odborným garantem tohoto kulatého stolu byla Asociace pro mezinárodní otázky (AMO).


 

7. 1. 2019 | video

Thajské úřady se po mezinárodním tlaku rozhodly, že nebudou deportovat saudskou arabku, která je na útěku před rodiči. Tento případ znovu upozornil na postavení žen v Saudské Arábii. Jakému riziku jsou vystaveny ty ženy, které se v Arabském světě vzepřou rodině a systému? Nejen na tuto otázku odpovídala Tereza Jermanová v Horizont ČT24.


Odebírejte naše novinky: