Tento web používá k poskytování funkcí sociálních médií a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Asociace pro mezinárodní otázky

Vyberte si z aktuálních projektů:

Zavřít

Aktuálně:

Přidejte se k nám! Hledáme projektového administrátora / administrátorku!

Dráždění Tbilisi bosou nohou

Luboš Veselý / Ed. 18. 2. 2016

Stejně pravděpodobné je ale vysvětlení, že se jednalo pouze o manévr, který má zastřít mnohem agresivnější politiku vůči Ukrajině a Gruzii, jež shodou okolností usilují o vstup do NATO.

Minulý týden vyšlo najevo, že v rozhovoru s prezidentem USA Putin zpochybnil suverenitu a teritoriální integritu Ukrajiny. Tento týden nařídil ruským úřadům navázat vztahy na pracovní úrovni s jejich protějšky v Abcházii a Jižní Osetii, které se s ruskou podporou po rozpadu Sovětského svazu odtrhly od Gruzie. Nedávno Rusko oficiálně zrušilo embargo na obchodování s Abcházií a ruské noviny Komersant spekulují o možném otevření diplomatického zastoupení Ruské federace v Abcházii. Gruzie však obě oblasti považuje za nedělitelnou součást svého území a prezident Michail Saakašvili již několik měsíců svým spoluobčanům slibuje, že vláda nad oběma regiony získá kontrolu v řádu týdnů až měsíců.

Tyto ruské kroky spolu s prohlášením, že Moskva ,,nemůže ignorovat snahu Tbilisi o destabilizaci situace, včetně možnosti použití síly,“ mohou mít poněkud paradoxně za cíl vyprovokovat Gruzii právě k použití síly. Michael Saakašvili a jeho vládnoucí strana trpí od listopadových demonstrací a velice diskutabilního výsledku prezidentských voleb na samém počátku tohoto roku krizí důvěry a parlamentní volby, plánované na druhou polovinu května, očekávají Gruzínci s napětím a obavami. A otázka Abcházie a Osetie hraje ve vnitřní politice této země podobnou roli jako Kosovo v Srbsku.

Původní vydání: Dráždění Tbilisi bosou nohou

Přejít
Tagy
Tagy
Evropa 3454
NATO 454
Postsovětský prostor 427
Rusko 1448
Ukrajina 1148
mezinárodní bezpečnost 1405
LÍBIL SE VÁM ČLÁNEK? DEJTE NÁM TO VĚDĚT.
Odesláno, děkujeme.
Máte na srdci ještě něco? Sem s tím!
  • Vyplňte prosím všechna pole. Doplňte prosím zvýrazněné položky. Stala se chyba. Kontaktujte nás prosím na info@amo.cz
Odebírejte naše novinky: